Wasaskolan goes Italien – utbyte planeras redan i vår

Hur är det att gå på gymnasiet i Italien? Det ska 15 elever från Wasaskolan få veta i vår. Då åker de tillsammans med lärare till den italienska staden Udine och träffar jämnåriga elever för ett samarbete.

Härom veckan kom tre lärare från I.S.I.S – gymnasieskolan i den italienska staden Udine, till Tingsryd för att planera ett samarbete med Wasaskolan. De diskuterade vilka möjligheter som finns och hur ett samarbete skulle kunna se ut. Samtidigt fick de lära sig hur gymnasieskolan i Sverige ser ut, en hel del skillnader med den i Italien, skulle det visa sig.

Skillnaderna är väldigt stora. Vi är en skola med 2 600 elever och 300 lärare, men vi har bara en rektor precis som Wasaskolan har. Lärarnas ansvar för många elever är väldigt stort i Italien. Här är det skillnad, eleverna har så många människor att guidas av, sa engelskläraren Sara Ciganotto under Wasabesöket i förra veckan.

Chiara Luciani, Christian Sorsoli och Sara Ciganotto är lärare på den gymnasieskolan i italienska staden Udine.

Efter rundvandringen på Wasaskolan var hon och hennes italienska kollegor imponerade.

Vi var till exempel på industriprogrammet och tittade, här finns väldigt många fina, moderna maskiner. Så ser det inte ut i Italien.

Målet med samarbetet är att utbyta erfarenheter från skolans värld och utveckla språk och samspel tillsammans med andra.

Friederike Debus är internationell koordinator på Wasaskolan.

Jag har sett hur elever växer genom den här typen av utbyten. Det är därför jag kämpar så hårt för att det ska bli verklighet, säger Friederike Debus som är internationell koordinator på Wasaskolan.

Hon fortsätter:

När vi hade utbyte med skolan i Norge i våras så märkte jag hur flera elever som aldrig vågat prata i grupp, växte och helt plötsligt stod inför hela gruppen och pratade. Det är stort, säger hon.

Samarbetet mellan Wasaskolan i Tingsryd och skolan i italienska Udine är möjlig tack vare Erasmus+ som är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Erasmusprogrammet 2021–2027 har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet. Exakt hur samarbetet kommer att se ut mellan skolorna är inte spikat.

Det får växa fram när vi planerar samarbetet. Men vi har ett förslag om att det ska innehålla frågor som rör miljö och vara en kombination av workshops och besök på olika platser, förklarade Sara Ciganotto under besöket på Wasaskolan härom veckan.

Planen är dock att 15 elever från Tingsryd gör ett första besök i Italien under en dryg vecka i april 2023. Därefter välkomnas tre italienska elever till Wasaskolan för ett långt utbyte under maj och juni. I september beräknas sedan en större grupp italienska elever komma till Wasaskolan under en eller ett par veckor.

Skolan I.S.I.S Arturo Malignani har mycket fokus på teknik och erbjuder bland annat kurser i elektronik, IT- och telekommunikation, bioteknik, transport och logistik och konstruktion.